Asumisopas

Asumisoppaastamme löydät ohjeita ja neuvoja asumiseen liittyen.


Vakuus tulee olla maksettu ja vuokrasopimus allekirjoitettu ennen muuttopäivää ja avainten luovuttamista. Vakuuslasku ja vuokranmaksukuitti lähetetään sähköpostitse.

Täytä muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin.

Ilmoita myös kiinteistöhuoltoyhtiölle muutostasi. (esim. ovenavauksissa huolto tarkistaa asukastiedot). Muista tehdä sähkösopimus sähköyhtiön kanssa. Lisätietoja

Asunnon avaimet noudetaan Lempäälä-talon palveluaulasta osoitteessa Manttaalitie 15, 37500 Lempäälä. Säilytä asuntosi avaimia huolellisesti, ja ilmoita meille mahdollisimman pian jos avaimesi katoaa. Asukas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa lukkojen sarjoitusten ja avainten hankinnan kustannukset. Emme hyväksy itse teetettyjä avaimia kadonneiden tilalle. Autopaikan lämmitystolpan avaimen voi pyytää huollosta.

Kun olet asettunut asumaan uuteen kotiisi ja huomaatkin jotain korjattavaa, niin ilmoitathan niistä meille sisäänmuuttotarkastuslomakkeella.

Täytäthän sisäänmuuttotarkastuslomakkeen viikon kuluessa muutosta.

Asunto vuokrataan siinä varustelutasossa kuin se on sopimuksen teko hetkellä. Lisävarustelusta tulee tehdä muutostyöilmoitus meille hyväksytettäväksi. Asukas maksaa itse mahdollisista muutostöistä aiheutuvat kustannukset.


Vakuusmaksu on tarkoitettu vakuudeksi asunnon vuokraan ja muihin asumiseen liittyviin maksuihin. Vuokrasopimuksessa on kerrottu vakuusmaksun määrä. Se on raha, jonka maksat vuokranantajalle ennen vuokrasopimuksen alkamista.

Meille käy vakuudeksi myös Kelan myöntämä vuokravakuuden maksusitoumus. Kela toimittaa asiakkaan antamalla suostumuksella maksusitoumuksen sähköisesti suoraan vuokranantajalle.

Vuokralaskustasi näet vuokranmaksutiedot ja eräpäivän joka on aina kuluvan kuukauden 2. päivä. Muistathan maksaa vuokrasi ajallaan ja käytä aina viitenumeroa, niin maksusi kohdistuu oikein järjestelmäämme. Voit myös antaa vuokranmaksusi pankin hoidettavaksi maksupalveluna. Saat laskusi sähköisesti tekemällä e-laskusopimuksen verkkopankissasi. Lempäälän Vuokrakodeilla ei ole käytössä suoraveloitusta.

Vuokra pitää maksaa eräpäivään mennessä, eikä eräpäivää valitettavasti voi siirtää. Myöhästyneestä maksusta lähetämme maksumuistutuksen, jossa perintämaksu 5€. Lisäksi perimme lainmukaista viivästyskorkoa. Jos vuokranmaksusi viivästyy, niin olethan mahdollisimman pian yhteydessä vuokravalvontaamme. Voimme tehdä kanssasi maksusuunnitelman, jolla voit maksaa vuokravelkasi pienemmissä erissä.

Kannattaa tarkistaa oikeutesi Kelan asumistukeen. Asumistuesta ja tuen hakemisesta voit lukea lisää Kelan sivuilta, kuka voi saada yleistä asumistukea.


Vuokraamme asukkaillemme autopaikkoja. Autopaikkamaksu maksetaan vuokran yhteydessä. Vapaita autopaikkoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme.

Ethän jätä auton lämmitysjohtoa kiinni lämmitystolppaan. Kiinteistönhoitajalla on oikeus poistaa tolppaan jätetty johto. Jos sinulla on käytössäsi useampi autopaikka, voit joutua luopumaan ylimääräisestä paikasta, mikäli paikkoja ei ole vapaana riittävästi ja uusi asukas tarvitsee paikan.

Vieraspaikat on tarkoitettu tilapäiseen pysäköintiin asukkaiden vieraille.

Lemmikit ovat tervetulleita Lempäälän Vuokrakotien asuntoihin. Myös eläimet pitävät ääntä, ja ne kuuluvat normaaliin elämään. Omistajan on kuitenkin huolehdittava, ettei oma lemmikki aiheuta naapureille ylimääräistä häiriötä.

Pidäthän lemmikkisi ulkoilutettaessa kytkettynä. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty mm. lasten leikkeihin varatuilla paikoilla.

Jätepisteissä on merkinnät kerättävistä ja lajiteltavista jätteistä. Ethän jätä jätepisteeseen sinne kuulumatonta tavaraa, esim. vanhoja huonekaluja. Huolehdi myös, että jäteastian kansi menee kiinni – niin se ei houkuttele lintuja tai jyrsijöitä.

Kannustamme asukkaita jätteiden lajitteluun. Tarkempaa tietoa kierrätyksestä löydät Pirkanmaan Jätehuollon sivuilta.

Kerhotilat
Useissa kiinteistöissä on asukkaiden käyttöön tarkoitettu kerhotila. Talosi kerhotilan asukkaat voivat varata maksutta esim. synttäreiden viettoa varten. Muistathan huolehtia, että kerhotila jää siistiin kuntoon seuraavalle käyttäjälle.

Porrashuone
Porrashuoneet eivät ole tarkoitettu tavaroiden säilytykseen, vaan jokaisen tulee pitää omat tavaransa niille varatuissa tiloissa. Muistathan huolehtia omalta osaltasi, että porraskäytävä pysyy siistinä.

Varastot
Urheiluvälineille, polkupyörille ja lastenvaunuille on talossa omat säilytystilat. Jokaiselle asunnolle on lisäksi osoitettu oma lukittava varasto. Varastojen käytäville ei saa jättää tavaraa. Kiinteistönhuolto poistaa käytäville hylätyt tavarat ilman erillistä ilmoitusta.

Pesutupa
Jos talossasi on pesutupa, tulee se varata etukäteen. Mikäli talossa ei ole käytössä sähköistä varausjärjestelmää, niin varauskalenteri ja käyttöohjeet löytyvät pesutuvalta. Pesutupa koneineen on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Mattojen pesu koneissa on kielletty. Muistathan siivota omat jälkesi pesutupavuoron päätyttyä.

Sauna
Asukkaillamme on mahdollisuus varata saunavuoroja talosaunasta. Saunamaksu maksetaan vuokran yhteydessä. Vapaita saunavuoroja voit tiedustella asiakaspalvelustamme. Saunavuorolistat löytyvät saunaosaston ovesta, joista näkee myös mahdolliset lenkkisaunojen ajankohdat.

Huoneistokohtaisen saunan löylyhuonetta ei saa käyttää pyykinkuivaukseen paloturvallisuussyistä.

Oman huoneistosi parveke on tarkoitettu oleskeluun. Mattojen puistelu omalta parvekkeelta on kielletty. Myöskään roskia tai tupakan tumppeja ei saa heitellä parvekkeelta. Grillaaminen parvekkeella on sallittua, paloturvallisuusasiat huomioiden. Avotulen teko on kielletty.

Vesi- ja viemärilaitteet
Viat vesi- ja viemärilaitteissa tulee ilmoittaa välittömästi kiinteistöhuollolle. Viat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa kotonasi ja koko talossa.

Keittiöiden ja kylpyhuoneiden lattiakaivot ja hajulukot on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Pyykki- ja astianpesukoneasennukset tulee tehdä olemassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Asukkaat voivat tilata koneiden asennukset ilmaiseksi kiinteistöhuollon kautta.

Palovaroitin
Kaikissa asunnoissa tulee lakisääteisesti olla yksi palovaroitin 60 huoneistoneliötä kohden. Jos havaitset vikaa asuntosi palovaroittimessa, niin olethan yhteydessä kiinteistöhuoltoon.

Lämmityslaitteet
Asuntojen suositeltava lämpötila on noin +21 C. Lämpöpatterit eivät aina tunnu käteen lämpöiseltä, koska patteritermostaatti säätelee asunnon lämpötilaa.

Ilmanvaihto ja tuuletus
Asunnon tuuletuksen teet nopeasti ja tehokkaasti kunnollisella ristivedolla. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia. Pidä huoneistossa olevat korvausilmaventtiilit jatkuvasti auki. Venttiilit kaipaavat myös puhdistusta, josta asukkaan on huolehdittava. Liesituulettimen rasvasuodatin on hyvä pestä säännöllisesti.

Keneltä apua?
Asumisen aikana syntyy tilanteita, jolloin ei aina tiedä mistä apua ongelmiin on löydettävissä. Kaikissa asuntoosi ja siinä asumiseen liittyvissä ongelmissa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme joko sähköpostitse asiakaspalvelu@lempaalanvuokrakodit.fi tai puhelimitse 0400 414 551.

Vikatilanteissa voit olla yhteydessä myös suoraan kiinteistöhuoltoon Lekitek Oy

Asukastoiminnan tehtävänä on lisätä asumisviihtyvyyttä ja järjestää asukkaiden kesken yhteistä toimintaa, johon kaikkien talon asukkaiden on halutessaan mahdollisuus osallistua. Asukastoimintaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Järjestämme asukastapahtumia kerran vuodessa, ja asukaskokouksia säännöllisin väliajoin.

Lempäälän Vuokrakotien hallituksessa on yksi asukasedustaja. Halutessasi voit olla yhteydessä asukasedustajaan yhteydenottolomakkeella.


Siirry-hakemukselle
Siirry hakemukselle